Васил Попов в художествената култура на Британска Колумбия

“Речник на канадските художници”,  Колин С. Макдоналд, 1997, стр. 1777-1778

Попов, ВасArt Re4nik Canada 1 Wил, роден 1932,

Artists of Canada/Government of Canada/Artist/Maker name “Popov, Vasil”

Учил приложно изкуство в Софийската академия по изящно изкуство – България, той напуска страната със съпругата си Нели през 1970 г. Привидно пътуват  до Унгария, но всъщност отиват в Югославия. Прекосяват Италианската граница при Триест и се отправят към южна Италия. Живеят в Италия осем месеца и през това време Попов представя  две самостоятелни изложби на творбите си в Рим.

Търсейки по-добър живот, двойката решава да отиде в Канада. След пристигането си преминават езиков курс в Elliot Lake, Онтарио – преди да се установят във Ванкувър през 1971 г. След известен период от време Попов прави и студио в дома си в Гастаун. Изкарвайки прехраната си от комерсиално изкуство, продължава и заниманията си с приложно изкуство при всяка удобна възможност.

През 1973 г. събира 88 творби за самостоятелна изложба във H.R. Mac Millan Planetarium. Тогава Скот Макрей отбелязва във “Vancouver Sun”: “Повече от половината от изложбата е посветена на абстрактните скици с молив, изобразяващи цял низ от емоции – озаглавени “Спокойствие”, “Симпатия”, “Любов” и др. Но естественият акцент на изложбата са творбите от мед, дърво, гъвкава смола и циментова скулптура… Използва комбинации от мед и дърво, за да създава предимно топли барелефни пана…

Факсимиле от "Речник на канадските художници", Колин С. Макдоналд, 1997, стр.  стр. 1777-1778

Две изправени скулптури – “Задоволство”(метална фигура  на паун) и “Храмът” – тройно назъбена свободна форма , са  готови за действащи фонтани. Тръбите са поставени и нещото, което им липсва, е единствено екстериорно  пространство, където да се поставят.

Други пана са обработвани с киселина и горелка, за да се постигне великолепният ефект върху медта, както и върху  дървените парченца и цимента. Изкусен край е постигнат с лъскава гъвкава смола.”

————————————-